MÄNTSÄLÄN LUONNONSUOJELUYHDISTYS RY

Ohkolan Sandbergin pelto
Keskikesän kukkaloistoa Sandbergin niityllä
Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistys on hoitanut n. 4 ha Sandbergin peltoa vuodesta 1993 lähtien raivaamalla vesakkoa ja niittämällä.

Uudenmaan perinnemaisemat -julkaisussa (Pykälä, Juha ja Bonn, Thomas: Uudenmaan perinnemaisemat. Alueelliset ympäristöjulkaisut 178. Suomen ympäristökeskus. Helsinki 2000) alue luokitellaan maakunnallisesti arvokkaaksi. Julkaisussa mainitaan mm. seuraavat kasvit: särmäputki, saunionoidanlukko, ketonoidanlukko, laskospoimulehti, hakarasara, rantatädyke, nurmitatar, korpinurmikka, pohjannurmikka ja keväthanhikki. Samaisessa julkaisussa sanotaan, että varsinaisella Sandbergin pellon alueella ei ole juurikaan arvoa perinnebiotooppina.

Niittyhopeatäplä on nittyn ehdoton valtalajiOnneksi perhoset eivät välitä tällaisista luokituksista: Juha Pöyry ja Juho Paukkunen tutkivat kesällä 2000 valtakunnallisessa perinnemaisemainventoinnissa arvokkaaksi luokitelluista niityistä 48 kappaletta. Näistä kohteista Sandbergin pelto oli sekä laji- että yksilömääräisesti paras! Kesinä 2005 ja 2006 alueen ehdoton valtalaji on ollut niittyhopeatäplä, joita pellolla lentää yhtäaikaisesti sadoittain. Lisäksi lajista tavataan alueella runsaslukuinen II-polvi heinäkuun loppupäivistä lähtien. Esimerkkejä päiväperhoslajeista: tummakirjosiipi, mansikankirjosiipi, pihlajaperhonen, ketokultasiipi, ketohopeatäplä, orvokkihopeatäplä, keisarinviitta, rinnehopeatäplä, haapaperhonen, kirjoverkkoperhonen ja ruskosinisiipi. Mainitsemisen arvoisia lajeja ovat mm. punatäpläperhoset. Niittyvihersiipi ja virnapunatäplä esiintyivät runsaampinaJuuri kuoriutunut orvokkihopeatäplä kuin millään muulla tutkimusniityllä. Missään muussa paikassa ei myöskään havaittu näitä molempia lajeja.

Sudenkorennoista voisi mainita komean ja harvinaisen kirjojokikorennon, jonka voi nähdä joskus pellon poluilla istuskelemassa.

 

ETUSIVU

TOIMINTA

RETKIÄ

JÄSENEKSI

YHTEYSTIEDOT

JÄSENKIRJEET

ARKISTO

LINKIT